GO UP

POTOVANJE SKANDINAVIJA, LOFOTI, NORDKAPP

separator
Cena €1490 10 dni
Premakni se nižje

POTOVANJE SKANDINAVIJA, LOFOTI, NORDKAPP

€1490 na osebo

Bi se odpravili tja, kjer sonce nikoli ne zaide? Potovanje po Finski, Švedski in Norveški se bo odvijali znotraj polarnega kroga. Spoznali bomo neskončne gozdove Laponske, opazovali polnočno sonce na NORDKAPPU, posebno doživetje bo spoznavanje kitov glavačev in prvi vrhunec potovanja – LOFOTI. Si želite še kaj več?

Cena 11. dnevnega programa je 1490 € na osebo in vključuje:

• Transfer iz Ljubljane na Dunaj in nazaj, če bo let iz Ljubljane, je kraj odhoda Brnik;
• Povratno letalsko karto v ekonomskem razredu bližnje letališče – Kiruna z vsemi taksami;
• Vse nastanitve v hišicah in hostlih, večinoma hišice za 4 osebe;
• Najem avtomobilov karavanov s kasko zavarovanjem, dva voznika na avto, ki so dovolj prostorni za 4 osebe;
• trajekt(e) in tunele;
• vstopnino na Nordkapp;
• Vodenje, organizacijo in DDV.

Cena ne vključuje:
• Vstopnin, informativne cene: informativne cene: Vikinški muzej na Lofotih 15 €, ogled kitov v Andenesu 110 €, otroci imajo 35% popusta, muzej Samijev v Karasjoku 10 €, goriva 60 €, hrane.

Možna doplačila:
• Zavarovanje rizika odpovedi v vrednosti 5,55 % aranžmaja;
• zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, trojno kritje 22,48 €;
• dvoposteljna soba, uporaba kabin za 2 osebi 140 € na osebo;

• ribolov v vodah okoli Nordkappa informativno 75 € na osebo;
• izlet z ladjico do čeri ptic okoli otoka Storstappen informativno 70 € na osebo.

• ogled kitov v Andenesu od 100 – 155 € na osebo, ob polnočnem soncu je cena višja, poleg tega si ogledate še izjemne čeri s pticami;

Rok za prijavo: 4 mesece pred odhodom

Splošne informacije:

KAKO POTUJEMO PO SKANDINAVIJI? Z avtomobili karavani, ki so dovolj prostorni za 4 osebe. Naredili bomo dobrih 2500 km, samo 3. dan bomo prevozili več kot 400 km, ostale dni pa manj, večinoma od 250 do 320 km, dva dneva pa še precej manj. Lete na sever Švedske redno spremljamo, datum odhoda se lahko zamakne za kakšen dan.
NASTANITEV: Prijetne hišice, ki so večinoma 4 do 6 posteljne, opremljene s kuhinjo. Ponekod je tuš v hišici, ponekod so čiste skupne sanitarije. Proti doplačilu lahko ob zgodnjih prijavah dobite dvoposteljno hišico/kabino. Nekajkrat bomo spali tudi v mladinskih hotelih, kjer imamo možnost kuhanja, potrebna je lastna posteljnina.
HRANA V kampih in mladinskih hotelih si pripravimo zajtrk in večerjo, hrana v trgovinah je dražja kot pri nas, če si hrano pripravljamo skupaj je prispevek udeleženca okvirno 100 €.
ZAHTEVNOST POTI Nenaporno potovanje,

ŠTEVILO OSEB: najmanjše 8– največ 16
VREME: Vreme na severu Skandinavije se hitro spreminja. Tudi na vrhuncu poletja je lahko hladno, dnevne temperature so običajno od + 8 do + 20 stopinj. Veter je zelo pogost.
ZDRAVJE: Ni kakšnih posebnih bolezni ali nevarnosti. Za natančne informacije preglejte spletne strani www.zdravinapot.net.
VARNOST: Vse skandinavske dežele so varne. Kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino.
DENAR: Dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard ali Visa) ter debetno kartico Maestro za dvigovanje na bančnih avtomatih.
VIZUM: Slovenci za potovanje na Norveško, Švedsko in Finsko ne potrebujemo vize, potujemo lahko z osebno izkaznico.

Splošni pogoji potovalne agencije EKO POTOVANJA DAMJAN KONČNIK s.p. so sestavni del programa.
Cena je preračunana na dan 28. september 2018.

10 dni
  • Odhod
    1. julij 2019
  • Vrnitev
    10. julij 2019
1
1. dan: SLOVENIJA – KIRUNA – ZAČETEK POTOVANJA PO SKANDINAVIJI
Zgodaj zjutraj imamo transfer na bližnje letališče in polet na sever Švedske v Kiruno, ki velja za najsevernejše mesto Švedske in je znano po rudniku železove rude. Tukaj nas čakajo najeti avtomobili in začetek nepozabnega potovanja znotraj polarnega kroga. Najprej se odpravimo na Finsko, v mirno in sproščeno vasico Muonio, kjer bomo iz naših hišic opazovali prvo polnočno sonce.
2
2. dan: SKOZI NESKONČNE GOZDOVE SKANDINAVIJE do JEZERA INARI
Potovanje po Skandinaviji nadaljujemo skozi neskončne gozdove Laponske do jezera INARI. V Inariju si ogledamo narodni muzej Laponcev, kjer hranijo duhovno in materialno dediščino Laponcev. Jezero Inari, ki ga obdajajo borovi gozdovi, je tretje največje jezero na Finskem in šesto največje jezero v Evropi. S svojimi več kot 3000 otoki deluje bolj kot labirint vodnih poti, kot pa odprto jezero.
3
3. in 4. dan: INARI – PORSANGER FJORD – NORDKAPP – NAJSEVERNEJŠA TOČKA SKANDINAVIJE
Naše potovanje znotraj polarnega kroga nadaljujemo proti severu, vse do severa Skandinavije – do Nordkappa. Ko prečkamo finsko-norveško mejo, se ustavimo v Karasjoku, ki je poleg Kautokeina drugi center Laponcev na Norveškem. Kot zanimivost so tukaj pozimi leta 1886 izmerili -51,4 °C, kar je najnižja registrirana temperatura doslej na Norveškem. Nadaljujemo proti severu, iz iglastih gozdov počasi preidemo v pravo tundro. Potovanje po severu Skandinavije nas vodi ob 4. najdaljšem fjordu Norveške Porsanger. Ustavljamo se v ribiških vasicah. Popoldne dosežemo otok Magerøja in prispemo v slikovito ribiško mesto Honningsvag, najsevernejše mesto Norveške, če izvzamemo Longyearbyen na Svalbardu. Zvečer bomo na Nordkappu opazovali polnočno sonce, če bo lepo vreme, bo lebdenje in drsenje sonca nizko nad obzorjem prava paša za oči. Dodaten dan preživimo na otoku Magerøja. Ponuja se opcijski izlet opazovanja ptičev ali pa izlet z ladjo pod Norkappom in seveda ribolov. Prav tako lahko gremo peš do najsevernejše točke otoka Magerøja, hoje je za okoli 5 ur.
4
5. dan: HONNINGSVÅG – ALTA – DIVJA SEVERNA OBALA NORVEŠKE
Potovanje znotraj polarnega kroga bomo nadaljujemo ob pravih in nepravih fjordih. Prave je izoblikoval ledenik. Ves dan potujemo po največji, najredkeje poseljeni in najbolj divji pokrajini Norveške – Finnmark. Vožnjo ob spektakularni obali med še vedno zasneženimi gorami in veličastnimi fjordi prekinemo s postanki za fotografiranje. Če bo vidljivost dobra, bomo ozrli tudi ledenik Oksfjordbreen. V tej pokrajini so že konec 19. stoletja zgradili prvi observatorij polarnega sija. Dan končamo v okolici Skibotna.
5
6. dan: VESTERÄLEN – ANDENES
Potovanje po Skandinaviji nadaljujemo ob spektakularni obali, potem pa zavijemo na otok Senja. Ustavimo se  pri največjem trolu na svetu. Troli so nadnaravna bitja v nordijski mitologiji in skandinavski folklori. Po staronordijskih virih so to bitja, ki živijo v skal, gorah ali jamah. Živijo v majhnih skupnostih in so le redko pomagali ljudem. Popoldne ujamemo trajekt v Andenes. Odpravili se bomo na otočje Vesterälen, ki se skupaj z Lofotskimi otoki razteza ob Norveškem morju. To je Norveška v malem. Edina industrija teh vaseh je običajno ribolov in turizem. Otočje Vesterålen je manj divje od obeh skupin – je manj gorato, z več travniki in pašniki. Dan končamo v ribiškem mestu Andenes, ki je znano po odličnih izletih za ogled kitov.
6
7. dan: OGLED KITOV V ANDENESU
Dan je namenjen ogledu kitov. Imeli bomo priložnost, da se z ladjo odpravimo na morje in opazujemo kite v njihovem naravnem okolju in se seznanimo z njihovim načinom življenja in prehranjevanja. V objektiv bomo lahko ujeli največje zobate kite – glavače, ki zrastejo do 20 metrov in tehtajo do 55 ton. Kiti glavači se prehranjujejo pretežno z lignji in so odlični potapljači, za plenom se lahko potopijo tudi več kot 2000 m globoko. Kite glavače lahko najdemo skorajda povsod na odprtem morju. Samice in mladi samci živijo skupaj v skupinah, medtem ko so odrasli samci samotarji izven sezone parjenja. Samice sodelujejo pri zaščiti in hranjenju svojih mladičev. Samice kotijo vsake štiri do dvajset let, in skrbijo za mladiče več kot desetletje. Kiti glavači imajo tudi naravne plenilce. Mladiče in šibkejše odrasle kite lahko občasno napadajo skupine ork. Živijo lahko do 60 let. Popoldne izkoristimo za spoznavanje otoka Andøya.
7
8. dan: ANDENES – LOFOTI
Norveške Lofote imenujemo tudi lofotski zid, ker se skoraj vertikalne granitne gore dvigajo iz Norveškega morja. Številne slikovite ribiške vasice, ujete med obalo in mogočne gore naredijo otočje posebej privlačno. Vasice krasijo tradicionalne rdeče hiše »rorbuer«, ki so nekoč služile za prenočišča sezonskim ribičem, danes pa jih je večina spremenjenih v prijetne apartmaje. Ob obali Lofotov ustvarja zalivski tok največjo temperaturno anomalijo na svetu glede na zemljepisno širino. Poletja so prijetno topla in zime presenetljivo blage. Ob obalah Lofotskih otokov so največja ribolovno območje trsk na Norveškem. Pot nadaljujemo do Vikinškega muzeja, kjer se seznanimo z življenjem Vikingov pred 1000 in več leti. Če bo le možno, se bomo zapeljali še s pravo vikinško ladjo.
8
9. dan: LOFOTI – NOVI VRHUNEC POTOVANJA PO SKANDINAVIJI
Lofotski arhipelag je sestavljen iz sedmih glavnih otokov, ki so povezani z mostovi ali trajektnimi povezavami. Potovanje bomo nadaljevali proti jugu, vse do vasice Å. V vasi Reine, ki jo je najbolj bran tedenski časnik Norveške konec 70-ih let razglasil za najlepšo vas na Norveškem, naredimo daljši postanek. V lepem vremenu se ponuja tudi vzpon na 448 metrov visoko goro Reinebringen, od koder se ponuja sanski pogled na vas in širšo okolico.
9
10. dan: LOFOTI – NARVIK – ABISKO – KIRUNA
Za začetek se odpravimo v slikovito ribiško vasico Henningsvær, ki se ponaša z izjemno lepo tradicionalno arhitekturo, večina vasi se nahaja na otokih Heimøya in Hellandsøya. Nadaljujemo na Švedsko. Ustavimo se v narodnem parku Abisko, ki je poln skritih naravnih biserov, od dolin z brezovimi gozdovi, cvetočih planinskih travnikov in seveda bleščečih deročih brzic. Park je obdan na treh straneh z visokimi gorami, na severu pa Abisko krasi največje skandinavsko alpsko jezero, Torneträsk. Abisko je zlahka dostopen in je že dolgo priljubljeno izhodišče za pohode v gore na Laponskem. V Kiruni bomo končali našo sijajno avanturo znotraj polarnega kroga.
10
11. dan: SLOVO OD SKANDINAVIJE
Dopoldne si ogledamo znamenito cerkev v Kiruni, potem pa je čas še za zadnje nakupe. Sledi še vožnja do letališča, oddaja avtomobilov in let na bližnje letališče, od koder imamo potem še transfer do Ljubljane.

Lokacija