GO UP

Gruzija in Armenija, aktivno potovanje po Zakavkazju, še nekaj mest

separator
Cena €1249 11 dni, zagotovljen odhod
Premakni se nižje

Gruzija in Armenija, aktivno potovanje po Zakavkazju, še nekaj mest

€1249 na osebo

Potovanje po Gruziji in Armeniji nas popelje na sončno stran Velikega Kavkaza, kjer prestopimo iz Evropo v Azijo. Gruzija in Armenija sta deželi, ki se ponaša z 8000 letno pridelavo vina. Tudi prvi Evropejci so prišli iz Gruzije. Gruzija in Armenija sta znani po svoji odlični kulinariki. Potovanje po Gruziji in Armeniji si bomo zapomnili tudi po gostoljubnosti, šarmu in lepoti obeh dežel. Ponuja se še podaljšek v Svaneti!

Cena na osebo v dvoposteljni sobi osnovnega 11. dnevnega programa je 1249 €:

 • leti Zagreb – Tbilisi –Zagreb* v ekonomskem razredu,
 • transferji skladno s programom,
 • hotelske nastanitve 3* in gostišča v Svanetiju in Kazbegiju;
 • angleško govoreči vodnik;
 • vse izlete in vstopnine skladno s programom;
 • polpenzion, zajtrki in večerje,
 • slovensko vodenje, organizacijo potovanja

Cena ne vključuje:

 • napitnin za vodnike in voznike;
 • stroškov osebne narave;

Možna doplačila:

 • Zavarovanje rizika odpovedi v vrednosti 5 % aranžmaja;
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, 22,48 €;
 • enoposteljno soba 250 €.
 • podaljšanje potovanja v Svaneti, dodatne nastanitve, zajtrki in večerje, izleti z jeepi, vodenje lokalno in slovensko 360 €.

Pridružujemo si pravico do spremenjenega reda ogledov in krajev prenočišč.

Splošni pogoji potovalne agencije EKO POTOVANJA DAMJAN KONČNIK s.p. so sestavni del programa.

Cena je preračunana na dan 3. oktober 2017.

Velikost skupine 15– 20 potnikov. V primeru manjše skupine, 10 – 14 potnikov je cena osnovnega potovanja višja za 120 € na osebo. Minimalno število potnikov za podaljšek potovanja v Svaneti je 8 potnikov.

Termin: lahko ga glede na lete spremenimo za ± 1 dan, vsebina bo ostala nespremenjena.

Rok prijave: 3 mesece pred odhodom!

Splošni pogoji potovalne agencije EKO POTOVANJA DAMJAN KONČNIK s.p. so sestavni del programa. Cena je preračunana na dan 26. september 2017.

11 dni, zagotovljen odhod
 • Odhod
  23. april in 18. julij 2018
 • Vrnitev
  03. maj in 28. julij 2018
1
1. dan: Začetek potovanja v Gruzijo in Armenijo
Iz Brnika poletimo z vmesnim prestopanjem v Tbilisi, prestolnico Gruzije. Predviden je jutranji pristanek v Gruziji, to je že 2. dan.
2
2. dan: Kahketi - vinorodno območje Gruzije
Kakheti je glavna in najpomembnejša gruzijska vinorodna regija, kar 60 % gruzijskih vin pridelalo prav tukaj. Upajmo, da ujamemo sijajen sončni vzhod sredi vinorodne pokrajine. Po zajtrku obiščemo Sighnaghi, ki je eno najlepših mest pokrajine Kakheti. Mesto je polno kulturnih in zgodovinskih spomenikov, dodaten čar dodajo še mogočne gore Kavkaza. Obiščemo pravoslavni samostan Bodbe, ki je bil zgrajen že v 9. stoletju. Potem pa obiščemo kmečko posestvo z vinsko kletjo. Seznanimo se s tradicionalno proizvodnjo gruzijskih vin. Ob dobri kapljici nam postrežejo tudi šašlik. Ob večerji nam še zapojejo njihove ljudske pesmi. Prespimo v mestu Telavi.
3
3. dan: Dilijan – Sevanavank – jezero Sevan Noratus
Zbudimo se sredi vinorodne pokrajine in nadaljujemo potovanje v Armenijo. Ustavimo se v Dilijanu ter se sprehodimo skozi staro mestno jedro po ulici Sharamberyan. Naš naslednji postanek bo ob jezeru Sevan, kjer si ogledamo znamenit samostan Sevanavank, ki je bil nekoč na otoku, ko pa so znižali gladino jezera Sevan od časa Stalina naprej za okoli 20 metrov, leži na polotoku. Odpravimo se še do srednjeveškega pokopališča z več kot 800 kamnitimi križi, ki se nahaja v vasi Noratus. Izdelani so bili med 9. in 17. stoletjem. Nočitev imamo v hotelu ob jezeru.
4
4. dan: Garni – Geghard – Erevan
Odpravimo se do helenističnega templja v vasi Garni. Ob poti bomo večkrat videli tudi vulkansko steklo – obsidian. Nadaljujemo do najbolj znamenitega samostana Armenije Geghard, ki leži v soteski reke Azat. Soteska skriva v sebi še izjemne naravne lepote, občudovali bomo izjemne bazaltne stebre! Potovanje po Armeniji nadaljujemo proti Erevanu. Ustavimo se pri domačinih, kjer nam prikažejo pripravo armenskega tradicionalnega kruha “lavash” , ki ga pečejo v podzemni peči, imenovani “tonir”. Dan končamo v armenski prestolnici Erevan. Najprej se zapeljemo do spomenika »Matere Armenije«. Potem obiščemo še spomenik, posvečen genocidu Armencev. Po večerji se po želji odpravimo v center Erevana, da doživimo nočni utrip armenske prestolnice.
5
5. dan: Erevan Khor Virap – Echmiadzin – degustacija vin – Gyumri
Odpravimo se po rodovitni araratski dolino do samostana Khor Virap, od koder bomo občudovali narodni simbol Armenije, biblijsko goro Ararat, ki sicer leži v Turčiji. V podzemni celici samostana je bil zaprt Gregor Iluminator, zavetnik in prvi poglavar armenske apostolske cerkve. V Echmiadzinu si ogledamo najstarejšo katedralo na svetu. Tukaj je tudi sedež poglavarja armenske cerkve - katolikosa, bogata knjižnica, semenišče, … Tako kot Gruzija je tudi Armenija znana po vinih. V vinski kleti se seznanimo z njihovimi vini. V številnih vinskih kleteh v Armeniji zorijo tudi znameniti armenski brendi. Vino izdelujejo tudi iz robid in granatnega jabolka. Zapeljemo se še do mesta Gyumri, ki ga je močno prizadel potres leta 1988. Po večerji se odpravimo še na sprehod po centru mesta.
6
6. dan: Vardzia – Akhaltsikhe
Zjutraj lahko obiščemo še tržnico, potem pa zapustimo Armenijo in vstopimo zopet v Gruzijo. Opravimo se v Vardzio in si ogledamo jamski samostan, ki je eden od najbolj impresivnih zgodovinskih spomenikov v Gruziji. Danes zopet živi v jamah nekaj menihov. V cerkvi iz leta 1180 nas navdušijo stenske poslikave iz zlate dobe srednjeveške Gruzije, ko je bila na oblasti kraljica Tamar in živel pesnik Rustaveli. Nadaljujemo do kraja Khertvisi, kjer se povzpnemo od ene od najstarejših utrdb Gruzije. Za zaključek dneva se odpravimo v Akhaltsikhe in se poveznemo na grad Rabati. V grajskem poslopju imamo večerjo. Zvečer je grad lepo osvetljen.
7
7. dan: Borjomi –- Uplistsikhe – Mtskheta
Najprej se odpravimo v Borjomi, kjer degustiramo zdravilno termalno-mineralno vodo, ki vsebuje tudi primesi žvepla. Odpravimo se peš do termalnega naravnega bazena, kjer se lahko kopamo. Ne pozabite kopalk in brisače! Popoldne obiščemo starodavno mesto Uplistsikhe, kjer najdemo zgradbe iz zgodnje železne dobe vse do poznega srednjega veka. Dan Končamo v enem od najstarejših mest države Gruzije in Evrope, v Mtskheti, ki je bila v 3. stoletju pred Kristusom prestolnica prvega gruzijskega kraljestva.
8
8. dan: Visoki Kavkaz, Ananuri – Gudauri – hrib Elias
V jutranji svetlobi se odpravimo do samostana Jvari, ki leži nad sotočjem rek Aragvi in Mtkvari. Nadaljujemo ob reki Aragvi do utrdbe Ananuri. Po panoramski cesti, imenovani gruzijska vojaška cesta se povzpnemo do prelaza Jvari na skoraj 2400 metrov na d morjem. Vmes se ustavimo pri spomeniku gruzijsko ruskega prijateljstva. Sprehodimo se do slikovitih mineralnih vrelcev. Popoldne prispemo v slikovito gorsko vas Stepantsmindo.  Odpravimo se na 2 urni pohod na hrib Elias, ki leži pod mogočno goro Shani. Na drugi strani občudujemo znamenito cerkev Svete trojice več kot 5000 visoko goro Mqinvartsveri - ledeni vrh, nam bolj znano pod imenom Kazbegi.
9
9. dan: Gareti – Mtskheta – Tbilisi
Upajmo, da se zbudimo v sončno jutro. Po zajtrku se odpravimo na 3 – 4 urno pohodno turo do znamenite cerkvice Svete trojice nad Gergetijem. Prehodimo čudovito krožno pot. Po želji vam lahko organiziramo transfer do cerkvice. Po pohodu se odpravimo v Tbilisi kjer se zapeljemo do glavne katedrale gruzijske pravoslavne cerkve svete Trojice, ki spada med najvišje cerkve sveta. Po želji lahko obiščemo še značilne gruzijske terme. Zvečer doživimo še večerni utrip Tbilisija.
10
10. dan: Tbilisi
Dan namenimo gruzijski prestolnici Tbilisi, ki leži ob reki Mtkvari oz. Kuri, ki je najdaljša reka Zakavkazja. Z gondolo se v nekaj minutah povzpnemo do trdnjave Narikala in od tod do kipa Matere Gruzije. Uživamo v panoramskem pogledu na mesto. Potem se spustimo v muslimansko četrt, kjer prebivajo pretežno  Azerbajdžanci. V dolini se sprehodimo do slapa, na poti pa začutimo vonj žveplenih vrelcev. Sprehodimo se po srednjeveških ulicah vse do Trga svobode, kjer se je odvijala novembra leta 2003 žametna revolucija. Sprehodimo se še po znamenitem mostu miru, ki so ga odprli leta 2010, ponoči ga krasi 10.000 led diod. Prosto popoldne. Večerja. Ni nočitve. Zapeljemo se na tbilisijsko letališče in poslovimo od vodnika in voznika. Sledi nočni let, to je že 11. dan. Za tiste, ki imamo podaljšek potovanja v pokrajino Svaneti, je nočitev.
11
11. dan: Let domov ali podaljšek v Svaneti
Pristanemo na Brniku in končamo skupno pot. Ponujamo vam podaljšanje potovanja v gruzijsko pokrajino Svaneti. Po zajtrku se zapeljemo se do gorskega mesta Mestie, ki je regionalno središče Zgornjega Svanetija. Svaneti je visokogorska regija v severozahodni Gruziji, kjer živijo močni in ponosni Svanetici. Pokrajina nam do delovala skoraj nezemeljsko, posejana je z obrambnimi stolpi, vasicami, zaselki in mogočnimi 3000 do 5000 m visokimi gorami.
12
12. dan: Ushguli – Škara
S terenskimi vozili se odpravimo na čelo soteske Enguri, proti najvišje ležeči vasi Svanetije – Ushguli, ki nas navduši  svojo lego in srednjeveškimi stolpi. Po želji se odpravimo proti ledeniku Škara, ki leži pod najvišjo goro Gruzije.
13
13. dan: jezera Koruldi
Če bo cesta prevozna se s terenskimi vozili zapeljemo do očes Svanetija, jezer Koruldi. Tukaj uživamo v panoramskih razgledih na čudovite vrhove Kavkaza. Jezera se nahajajo v objemu štiritisočakov. Lahko se odpravimo še kakšnih 500 višinskih metrov višje, da se naužijemo čudovitih barv. Pohod se konča z izjemnimi pogledi na goro Ušba, ki velja za najlepšo goro Svanetije in Gruzije.
14
14. dan: slap pod Ušbo
Iz Mestie se z džipi zapeljemo do vasi Mazeri in naprej proti zatrepu doline. Od tod se odpravimo proti slapu Ušba, hoje v obe smeri je za okoli 4 - 5 ur. Prečimo kakšen potok in se srečamo z gruzijskimi graničarji. Popoldne sledi povratek v Mestio. Odpravimo se v kakšno restavracijo, da doživimo polifonično petje Svanetijcev.
15
15. dan: Mestia – Tbilisi
Zapustimo pokrajino Svanetijo in se ustavimo pri mogočnem jezu na reki Enguri, ki je bil v času, ko so ga zgradili, med najvišjimi na svetu. Na drugi strani jezu je že odcepljena pokrajina Abhazija, zaradi spora med Gruzijo in Abhazijo hidroelektrarna ne obratuje s polno močjo. Pozno popoldne prispemo v Tbilisi, imamo še nekaj prostega časa. Zvečer imamo zaključno večerjo. Ni nočitve. Bliža se konec potovanja po Gruziji, poslovimo se od vodnika in voznika in poletimo proti domu.
16
16. dan: konec potovanja po Gruziji
Pristanemo na Brniku in končamo skupno pot.

Lokacija