GO UP

Gruzija in Azerbajdžan, aktivno potovanje po Zakavkazju, 24. april do 3. maj 2019

separator
Cena €1199 10 dni
Premakni se nižje

Gruzija in Azerbajdžan, aktivno potovanje po Zakavkazju, 24. april do 3. maj 2019

€1199 na osebo

Za začetek se odpravimo v Azerbajdžan, deželo, ki je razpeta med vzhodno Evropo in Zahodno Azijo. Dežela se nahaja med Kaspijskim morjem in Visokim Kavkazom, ki jo zaradi blatnih vulkanov imenujemo tudi dežela ognja. Obiščemo mesta ob vznožju gora, starodavne mošeje in Baku, ki nas navduši z moderno arhitekturo. Nadaljujemo v Gruzijo, kjer spoznamo njihov način pridelave vina, evropski Tbilisi. Navduši nas arhitektura mesta, ki odraža zgodovino mesta in predstavlja mešanico srednjeveških, neoklasicističnih, stalinističnih in modernističnih zgradb. Potovanje zaključimo pod Kazbegijem, odpravimo se do cerkve sv. Trojice v Gergetiju, prav tako pa se sprehodimo po dolini Truso, hoje je za okoli 15 km. Ponujamo pa še podaljšek do Batumija, kjer nas navduši moderna arhitektura. Ogledamo si tudi čudovit botanični vrt. Za konec podaljška se odpravimo še v Svanetijo in uživamo v sprehodu po najvišje ležeči vasi Evrope, Ushguliju. Po želji vam pripravimo tudi podaljšek v Armenijo!

 

Cena na osebo v dvoposteljni sobi osnovnega 10. dnevnega programa je 1199 €:

 • leti Zagreb – Baku – Tbilisi –Zagreb* v ekonomskem razredu,
 • transferji skladno s programom,
 • hotelske nastanitve 3* in gostišča v Svanetiju in Kazbegiju;
 • angleško govoreči vodnik;
 • vse izlete in vstopnine skladno s programom;
 • polpenzion, zajtrki in večerje,
 • slovensko vodenje, organizacijo potovanja

Cena ne vključuje:

 • napitnin za vodnike in voznike;
 • stroškov osebne narave;

Možna doplačila:

 • Zavarovanje rizika odpovedi v vrednosti 5 % aranžmaja;
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, 22,48 €;
 • enoposteljno soba 250 €.
 • podaljšanje potovanja v Svaneti, dodatne nastanitve, zajtrki in večerje, izleti z jeepi, vodenje lokalno in slovensko 360 €.

Pridružujemo si pravico do spremenjenega reda ogledov in krajev prenočišč.

Cena poletnega termina je višja za 80 € na osebo!

Splošni pogoji potovalne agencije EKO POTOVANJA DAMJAN KONČNIK s.p. so sestavni del programa.

Cena je preračunana na dan  10. oktober 2018.

Velikost skupine 15– 20 potnikov. V primeru manjše skupine, 10 – 14 potnikov je cena osnovnega potovanja višja za 120 € na osebo.

Termin: lahko ga glede na lete spremenimo za ± 1 dan, vsebina bo ostala nespremenjena.

Rok prijave: 4 mesece pred odhodom po razpisni ceni, če se po tem datumi spremeni cena letalskega prevoza je cena potovanja ustrezno višja!

Splošni pogoji potovalne agencije EKO POTOVANJA DAMJAN KONČNIK s.p. so sestavni del programa.

 

10 dni
 • Odhod
  24. april 2019, 19. julij 2019
 • Vrnitev
  3. maj 2019, 28. julij 2019
1
1. dan: LJUBLJANA – BAKU, začetek potovanja v Azerbajdžan, deželo ognja
Odpravimo se na bližnje letališče in poletimo proti prestolnici Azerbajdžana, Bakuju. Zvečer imamo še transfer do hotela, kjer prespimo dvakrat.
2
2. dan: BAKU prestolnica Azerbajdžana
Baku, glavno mesto Azerbajdžana, leži vzdolž Kaspijskega morja in je mešanica starega obzidanega mesta Icheri Seherja in sodobnih zgradb, od katerih so najbolj znani Flame Towers (plameni stolpi). V starem mestnem jedru spoznamo palačo Šrivanšah, stolp družic in karavanseraj. Obiščemo bazar Teze, ki je znan po svojih sirih in začimbah. Sprehodimo se po bulvarju. Pozno popoldne obiščemo še ognjeni temelj, potem pa še eno posebnost v okolici Bakuja, Yanardag, ognjeno goro.
3
3. dan: PETROGLIFI IN BLATNI VULKANI
Najprej se ustavimo pri mošeji  Bibi Heybat, potem pa nadaljujemo pot do naravnega rezervata Qobustan, kjer se nahaja več kot 6000 petroglifov. Najstarejši so staro okoli 20.000 let! Petroglifi prikazujejo preproste ljudi, živali, bitke, plese, rituale…Potem se odpravimo do znamenitih blatnih vulkanov, od okoli 1100 blatnih vulkanov, se jih v Azerbajdžanu nahaja okoli 400. Potem se odpravimo proti zahodu Azerbajdžana.
4
4. dan: ŠEKI
Okoli poldneva prispemo v popotniški biser Azerbajdžana, Šeki, ki je eno najstarejših mest na območju Kavkaza. Skozi mesto ob vznožju Visokega Kavkaza je potekala svilena cesta proti Bakuju, Tbilisiju in Dagestanu. Spoznamo nekaj izjemnih del islamske arhitekture. Ogledamo si nekdanjo kanovo palačo, ki je bila zgrajena brez uporabe žebljev. Navdušijo nas stenske poslikave in vitraji. Sprehodimo se po mestu in obiščemo karavanseraj.
5
5. dan: ŠEKI – KAKHETI - TBILISI
Zapuščamo Azerbajdžan in po mejnih formalnostih prispemo v Gruzijo, oz pokrajino Kakhetijo, kjer pridelajo okoli 60% gruzijskih vin. Ogledamo si eno najlepših mest pokrajine Kakheti, Sighnaghi. Mesto je polno zgodovinskih in kulturnih spomenikov. V ozadju se bohotijo mogočne gore Kavkaza. Obiščemo pravoslavni samostanski kompleks Bodbe, ki je bil prvotno zgrajen že v 9. Stoletju, tukaj je pokopana njihova zavetnica sv. Nino. Potem obiščemo kmečko hišo z vinsko kletjo in se seznanimo s tradicionalno proizvodnjo vina, sledi degustacija vin. Za večerjo nam pripravijo šašlik. Prav tako ne bodo manjkale zdravice. Zvečer se vrnemo v Tbilisi.
6
6. dan: Tbilisi
Tbilisi V Tbilisiju si ogledamo glavne znamenitosti mesta ob reki Mtkvari, ki je najdaljša reka Zakavkazja. Z gondolo se zapeljemo do trdnjave Narikala in kipa Matere Gruzije, od koder se razprostira čudovit razgled nad mestom. Nato pa se spustimo v azerbajdžansko četrt, kjer je muslimanski del mesta. Sprehodimo se v kanjon s slapom in začutimo tople in žveplene vrelce. Sprehodimo se čez most miru in nadaljujemo spoznavanje mesta po starem mestnem jedru, vse do Trga svobode, kjer se je odvijala leta 2003 žametna revolucija. Odpravimo se še v na kakšno tržnico. Prosto popoldne. Po večerji se sprehodimo še po mestu in uživamo v razsvetljenem mostu miru, ki ga krasi 10.000 led diod.
7
7. dan: Visoki Kavkaz, Ananuri – Gudauri – Kazbegi - Gergeti
Najprej se odpravimo do Ananurija in si ogledamo grajski kompleks iz 17. stoletja ob reki Aragvi. Nadaljujemo do Gudaurija po zgodovinski gruzijski vojaški cesti. Gudauri je smučišče (2000 m nad morjem), ki se nahaja na južnih pobočjih Visokega Kavkaza v Gruziji. Sledi vožnja preko prelaza "Jvari Pass« (2379 m nad morjem) in že smo v Kazbegiju. Odpravimo se na 3 urni pohod do znamenite cerkvice svete trojice v okolici Gergetija, upajmo, da se nam bo odprl pogled na več kot 5000 visoko goro Kazbegi. Lahko se odpravite do cerkvice tudi z džipi proti doplačilu.
8
8. dan: Pohod po dolini Truso
Radi bi vam pokazali še kakšne posebne predele Gruzije. Odpravili se bomo v dolino Truso, hoje bo za 4 do 5 ur. S terenskimi vozili se zapeljemo v samo dolino, v kateri vztraja še nekaj ljudi, predvsem poleti. Tudi kakšnega pastirja iz Osetije lahko srečamo. Navdušile nas bo slikovita pokrajina, pa tudi modro jezero, zapuščeni zaselki, preprost samostan. Odpravimo se do trdnjave Zakagori. Popoldne se vrnemo v Stepansmindo.
9
9. dan: Stepansminda – Tbilisi ali podaljšek potovanja in vožnja do Kutaisija
Čaka nas vožnja po vojaški cesti, da pridemo v nižinsko Gruzijo. Postanek naredimo v Mtskheti, enem od najstarejših mest Gruzije. Mtskheta je bila v 3. stoletju pred Kristusom prestolnica prvega gruzijskega kraljestva Iberije. Tukaj je tudi sedež gruzijske pravoslavne cerkve. Ogledamo si čudovito katedralo Svetitskhoveli, v kateri je hranjen po legendi kristusov plašč. Tisti, ki boste končali potovanje, greste v Tbilisi, kjer imamo zaključno večerjo in nočni let, let je 10. dan zjutraj okoli 3. ure. Po dopoldanskem pristanki na bližnjem letališču imate transfer do Ljubljane. Tisti, ki se odločijo za podaljšek dan končamo v Kutaisiju.
10
10. dan: Kutaisi - Batumi
Sprehodimo se po tržnici v Kutajsiju in se zapeljemo mimo že nekdanjega parlamenta Gruzije, ki je bil zgrajen v času vladanja Mikheila Saakashvilija. Potem se odpravimo na črnomorsko obalo, do Batumija. Najprej si ogledamo čudovit botanični vrt, popoldne pa se sprehodimo po bulvarju in občudujemo sodobne visoke zgradbe, ki so bile zgrajene v zadnjem desetletju, kot tudi obnovljene klasične stavbe iz 19. stoletja, ki obkrožajo staro mestno jedro.
11
11. dan: Batumi - Mestia
Dopoldne še uživamo v Batumiju, za kopanje bo žal za prvomajske praznike še prehladno. Popoldne se  zapeljemo do Mestie, ki je glavno regionalno središče Zgornjega Svanetija. Svaneti je zgodovinska pokrajina v severozahodnem delu Gruzije. Tukaj živijo Svanetijci – etnična podskupina Gruzijcev. Pokrajina je obdana s 3.000 – 5.000 metrov visokimi vrhovi, predvsem bomo prišli na svoj račun ljubitelji neokrnjene narave in mogočnih gora.
12
12. dan: Svaneti, Ushguli
Odpravimo se v Ushguli. Svanetijci so gradili zanimive stolpe, ki so služile kot rezidence. V primeru napada so jih uporabljali za zaščito svojih prebivalcev. S terenskimi vozili se zapeljemo do vasi Ushguli – ene od najvišje ležečih vasi na Kavkazu, ki se nahaja na čelu soteske Enguri, 2100 m nad morjem. Sprehodimo se do utrdbe in med zaselki Ushgulija. Popoldne se vrnemo v Mestio, kjer se lahko odpravimo na kakšen stolp.
13
13. dan: Mestia – Tbilisi
Zapustimo Svanetijo in se ustavimo pri mogočnem jezu na reki Enguri, ki je med najvišjimi na svetu. Na drugi strani jezu je že Abhazija, zaradi spora med Gruzijo in Abhazijo hidroelektrarna ne obratuje s polno močjo. Proti večeru prispemo v Tbilisi, kjer imamo zaključno večerjo. Ni nočitve. Transfer na letališče in let proti domu.
14
14. dan: Let domov
Prihod v Zagreb in Transfer do Ljubljane.

Lokacija