GO UP

GRENLANDIJA – od leda do toplih vrelcev

separator
Cena €2790 11 dni
Premakni se nižje

GRENLANDIJA – od leda do toplih vrelcev

€2790 na osebo

Vabimo vas na sanjsko potovanje po magični Grenlandiji. Za začetek se podamo v najlepšo vas na Grenlandiji, Igaliku. Na otoku Uunartoq se kopamo v toplih vrelcih, kakšen balzam za dušo in telo! Spoznamo Qaqortoq, največje mesto juga Grenlandije. Za zaključek potovanja se odpravimo v deželo Erika Rdečega, na pohod ob zalivu ledenih gor, po želji pa zaveslamo še s kajaki med ledenimi skladi.

Cena osnovnega 12. dnevnega programa je 2790 € na osebo:

Kaj smo vključili za vaše sanjsko potovanje na Grenlandijo:
• Izlet z ladjo v »ledeni fjord«
• Obiskali bomo najpomembnejše kraje, kjer so bivali Vikingi: Bratahlid – kraj, kjer je verjetno živel Erik Rdeči in Gardar – kraj, kjer je bil ekumenski sedež Vikingov na Grenlandiji
• Nepozabna plovba do otoka Uunartoq, kjer so topli vrelci;
• Na naših potovanjih na Grenlandijo smo do sedaj lahko opazovali kite, tjulnje, delfine, polarne zajce, polarne lisice in belorepe ter planinske orle. Z malce sreče jih bomo videli tudi na našem potovanju na Grenlandijo.

Cena potovanja:

Cena na osebo pri 10 – 12 potnikih znaša 2.790 € in vključuje:

 • Letalski prevoz z vsemi taksami na relaciji Brnik– Kopenhagen in Kopenhagen – Narsarsuaq in nazaj; Dovoljujemo si spremeniti mesto odhoda, v tem primeru bo organiziran prevoz na letališče;
 • Dve nastanitvi v mladinskem hotelu v Kopenhagenu;
 • Vsa prenočišča na Grenlandiji, skladno s programom: potrebna je spalna vreča; za doplačilo lahko spite v Igalikuju, Qaqortoqu in Narsarsuaqu hotelu. Vprašajte nas za višino doplačila! Nastanitev v Tasiusaqu je zelo enostavna in preprosta;
 • Vse transferje z ladjo po Grenlandiji in transferje prtljage;
 • Izlet v ledeni fjord, okoli otoka Tuttutoq;
 • DDV, vodenje in organizacijo.

V primeru manjše skupine, 8 – 9 potnikov, je doplačilo 100 € na osebo

V ceno ni vključeno

 • Hrana, ocenjen strošek na osebo na Grenlandiji je 90 €, kakšno kosilo ali večerja na Grenlandiji v restavraciji stane informativno okoli 20 €;
 • 4-krat taksi v Kopenhagenu, predviden strošek je 20 € na osebo;
 • Ostali prevozi v Kopenhagnu, morebitne vstopnine v muzeje.

Rok za prijavo po razpisni ceni je 1. februar 2019. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.

Minimalno število prijavljenih je 8 oseb, največ pa 14.

Možna doplačila:

 • riziko odpovedi v višini 5% od zneska aranžmaja;
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini 22,48 €;
 • izlet s kajaki 85 € na osebo;
 • vse, kar ni navedeno pod vključeno

Še nekaj informacij o potovanju:

Nastanitve: Spimo v mladinskih hotelih. Nekateri so na kmetijah. Dvakrat je nastanitev zelo enostavna.

Sodelovanje: na tem potovanju se zahteva popolno sodelovanje vseh potnikov in vsak izmed nas bo sodeloval v nalogah, kot so: kuhanje in pomivanje posode. To potovanje je primerno za ljudi s skupinskim duhom in občutkom za ostale sopotnike. V mladinskih hotelih si bomo lahko sami pripravljali zajtrke in večerje, ključno pa bo skupinsko vzdušje.

Zahtevnost: Treking tehnično ni zahteven, zahteva pa primerno telesno kondicijo, hodili bomo z lahkimi nahrbtniki, glavna prtljaga bo transportirana med prenočišči. Dnevne hoje je za cca. 5 – 8. ur na dan. Poti na Grenlandiji večinoma niso označene ali markirane, vendar jih naš vodnik dobro pozna. Na poti ne bomo premagovali večjih nadmorskih višin: do 600 višinskih metrov, na željo pa lahko tudi več.

Edini zahtevnejši in strmejši vzpon bomo imeli le na poti do ledenika, katerega se bomo lahko tudi dotaknili. Samoumevno se vam nekaterih dnevnih pohodov ne bo potrebno udeležiti in jih lahko jemljete kot opcijske in v tem času zase uživate in absorbirate izjemno pokrajine Grenlandije.

Klima: povprečna dnevna temperatura v okolici Narsarsuaqa je poleti 10 – 15°C, v primeru zelo lepega vremena je lahko še topleje. Nočne temperature so okoli 5° – 10° C. Na dveh dosedanjih trekingih smo veliko časa hodili samo v kratkih majicah! Zrak je bolj suh kot pri nas, zato bomo imeli občutek, da je dejansko topleje, kot je v resnici. Jutra so pogosto meglena, megla izgine običajno pozno dopoldne. Možne so seveda tudi padavine. Upoštevajte prosim, da se lahko vreme na Grenlandiji hitro spremeni.

Valuta: denarna enota je danska krona. V vaseh se plačuje z gotovino, v Qaqortoq in Narsaruaqu pa je možno plačevati tudi s najpogostejšimi kreditnimi karticami.

Viza: Slovenci za potovanje na Grenlandijo ne potrebujemo vize.

Elektrika: na kmetijah in vaseh so generatorji edini vir električne energije. Za polnjenje bateriji bo tako manj možnosti, zato raje vzemite s seboj kakšno dodatno baterijo več.

Prosim upoštevajte: program se lahko spremeni. Grenlandija leži v Arktiki in takšno potovanje je odvisno od vremena, pa tudi od vetra in leda na morju. Posledično so možne kakšne zamude, možno pa je tudi, da bomo kakšen dan zaradi slabega vremena in slabe vidljivosti (na katere nimamo vpliva) kakšen dnevni pohod odpovedali. Če bodo posledično nastali dodatni transportni stroški, jih krijejo udeleženci sami.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini.

Potovanje je primerno za vse, ki imajo radi pohodništvo in popotniški način odkrivanja sveta, za zaljubljence v naravo in fotografske navdušence.

Pridružujemo si pravico do spremenjenega reda ogledov in krajev prenočišč.

Splošni pogoji potovalne agencije EKO POTOVANJA DAMJAN KONČNIK s.p. so sestavni del programa. Cena je preračunana na dan 20. september 2017.

11 dni
 • Odhod
  22. julij 2019
 • Vrnitev
  1. avgust 2019
1
1. dan: ZAČETEK POTOVANJA NA GRENLANDIJO
Let iz Ljubljane na Dansko, v Kopenhagen. Po pristanku se zapeljemo v mladinski hotel v bližini letališča.
2
2. dan: LET NA GRENLANDIJO – prve ledene gore
Zjutraj se bomo odpravili na letališče in poleteli na jug Grenlandije. Ko se bomo približali največjemu otoku na svetu, bomo v primeru lepega vremena pod seboj zagledali pas ledenih plošč in izjemne gore ter eno najbolj dramatičnih obal našega planeta. Že ob prihodu v Narsarsuaq bomo začeli naše spoznavanje te izjemne dežele, plujemo ob ledenem fjordu Qooroq, kjer bomo občudovali prve ledene gore v turkizno modrem fjordu. Kakšen začetek? Potem pa sledi še sprehod po »kraljevi poti« do vasi Igaliku, ki velja za eno najlepših na Grenlandiji. Tukaj je bil tudi ekumenski center v času, ko so Vikingi naselili Grenlandijo.
3
3. dan: Igaluku – najlepša vas Grenlandije
Igaliku, ki se je v času Vikingov imenoval Gardar, je bil tudi ekumenski center, sedež škofije. Sprehodimo se med vikinškimi ruinami, ki jih bomo srečali po celi vasi. Naredili bomo pohod do platoja, od koder se nam bo odprl krasen pogled na fjord Qooroq, nasedle ledene gore in velik ledenik na čelu fjorda. Ta dan bomo prehodili približno 18 km.
4
4. dan: Gremo se kopat v tople vrelce
Gremo se kopat v tople vrelce Zapustimo Igaliku in plujemo po Igalukujevem fjordu. Plujemo vse do otoka Uunartoq, kjer se nahaja eden izmed redkih toplih vrelcev na Grenlandiji, kjer se lahko kopamo. Voda ima toplih 38 stopinj Celzij, okolica je nadrealistična, na obzorju občudujemo visoke gore in po fjordu ledene gore. To bo odlična izkušnja za telo in dušo! Tudi kakšen kit nam lahko prekriža pot. Dan Končamo v Qaqortoqu.
5
5. dan: Qaqortoq
Dan bo namenjen raziskovanju največjega mesta juga Grenlandije – Qaqortoqa, ki ima okoli 3500 prebivalcev. Odpravili se bomo v pristanišče, kjer prihajajo lovci z ulovom. Na željo si lahko ogledamo še muzej, kjer bomo začutili življenje Grenlandcev, preden se je tega sveta dotaknila moderna civilizacija. Sprehodimo se med umetninami, ki so jih v letih 1993 – 94 vklesali skandinavski kiparji. Popoldne se odpravimo še na kakšno razgledno točko, da dobimo pogled na mesto in okolico še iz druge perspektive.
6
6. dan: Eskimske ruine - Erikov fjord in Qassiarsuk in dežela Erika Rdečega
Najprej zaplujemo do otoka Tuttutooq in se ustavimo pri eskimskih ruinah v zalivu Stephensens. Nadaljujemo z ladjico po Erikovem fjordu do Qassiarsuka. Popoldne se sprehodimo še do Tasiusaqa, hoje je za okoli 2 uri, kjer prenočimo trikrat.
7
7. dan: nepozabna pokrajina Grenlandije ob zalivu ledenih gor
Pred nami bo pohodniško obarvan dan. Na tem pohodu smo do sedaj vedno opazovali planinske orle in tudi belorepce. Sprehod ob zalivu ledenih gor in mimo dobro ohranjenih vikinših ruin nas ne bo pustil ravnodušne. Tudi kakšni konji, polarne lisice in polarni zajci nam lahko prekrižajo pot. Ta dan bomo prehodili okoli 20 km, po želji pa še nekaj več.
8
8. dan: Tasiusaq
Prost dan v zalivu ledenih gor, če bo morje mirno, se lahko podamo s kajaki po zalivu ledenih gor, dvourna tura stane informativno 85 €. Sicer se odpravimo na krajši pohod v okolico.
9
9. dan: Tasiusaq - Qassiarsuk
Odpravimo se v Qassiarsuk. Tukaj si bomo lahko ogledali repliko hiše, v kateri je nekoč živel Erik Rdeči. Odpravili se bomo tudi do spomenika Leifa Erikssona, ki je že skoraj 500 let pred Krištofom Kolumbom odkril Ameriko. Qassiarsuk ima le okoli 50 prebivalcev in ob sprehodu skozi vas boste še enkrat začutili utrip in spokojnost Grenlandije.
10
10. dan: Zaključek potovanja po Grenlandiji
Za konec smo prihranili še najboljše, pluli bomo med ledenimi gorami. Na jugu te niso velike, če jih primerjamo z ledenimi gorami na severu Grenlandije ali na Antarktiki. Ker so manjše, jih bomo lahko opazovali od blizu in opazovali barve ledenih gor od blizu. Okoli poldneva imamo prijavo na let, popoldne že letimo na Dansko, kamor prispemo pozno zvečer. .
11
11. dan: Prihod domov
Predviden je večerni let iz Kopenhagna v Ljubljano, tako da se sprehodimo še po Kopenhagnu, lahko se zapeljemo z ladjico po kanalih danske prestolnice.

Lokacija