GO UP

Skrivnostni svet gejš

Gejša je japonska artistka, ki predstavlja tradicionalne japonske umetnosti.
Na našem potovanju na Japonsko si bomo ogledali njihove plese in se seznanili z nekaterimi japonskimi umetnostmi.
Izraz geiša sestavljata besedi GEI (umetnosti ali umetnost) in SHA (oseba), prihaja iz tokijskega narečja in je bila sprejeta od tam v evropske jezike. Geiša se v času usposabljanju v Tokiu imenuje hangyoku (poldragi kamni) v Kjotu pa maiko (plešoče dekle).
Največji razcvet so doživele gejše v 18. in 19. stoletju, v tem času je vladalo po njihovih storitvah veliko povpraševanje. Po prihodu na oblast Meijija se je spremenila njihova vloga za ohranjanje tradicionalne japonske umetnosti.

Že vsaj v 7. stoletju so na Japonskem poznali ženske artistke, poznane kot saburuke, lahko bi rekli strežnice. Šlo je za dekleta in žene, ki so ostale same, može in fante so izgubile v bojih in bitkah. Nekako je bilo potrebno preživeti, nekatere saburuke so prodajale spolne usluge, medtem so se druge, bolj izobražene, preživljale z zabavanjem gostov na družabnih srečanjih visoke družbe. Ko se je cesar 794 preselil v današnji Kjoto, so bili ustvarjeni pogoji za začetek japonske kulture geiš in kmalu zatem so ta dekleta postala sinonim za z lepoto obsedeno elito.

V tradicionalni Japonski kulturi moški niso bili omejeni, da bodo zvesti svojim ženam. Idealna žena tudi višjega sloja je bila skromna mati in vodja doma. Po Konfuciju je ljubezen drugotnega pomena. Spolne užitke in romantične zveze moški niso iskali pri svojih ženah, ampak kurtizanah. Od 17. stoletja so imeli šogunati svoje užitkarske četrti izven katerih je bila prostitucija nelegalna. V teh četrtih so bile yujoje »igralke« rangirane in licencirane. Najvišji razred yujoj, ki so predhodnice gejš, so se imenovale tayuuje. Bile so tako igralke kot prostitutke, izvajale so erotične plese in skeče.

V 18. stoletju se pojavijo gejše. Te užitkarske četrti so postali kmalu glamurozni zabaviščni centri, ki so ponujali več kot samo seks. Visoko dovršene kurtizane teh okrožjih so zabavale svoje stranke s plesom, petjem in igranjem glasbe. Nekatere so postale priznane pesnice in kaligrafinje. Postopoma so se specializirale v nov poklic in se ukvarjale samo še z umetnostjo in zabavo. Prvi gejše so bili moški, ki so zabavali čakajoče stranke, da se srečajo z najbolj priljubljenimi in nadarjenimi kurtizanami.

Vzpon gejš se je začel konec 18. stoletja. Gejše so delale v užitkarskih četrtih, dejansko so bile zaprte in jim je bilo strogo prepovedano prodajati spolne usluge, da so zaščitili posle kurtizan. Medtem ko so licencirane kurtizane nudile moškim spolne odnose, so gejše zasedle posebno nišo kot umetnice in učene ženske spremljevalke.

Na prelomu iz 18. v 19. stoletje je postala gejša ženski poklic, razvpite kurtizane pa so šle iz mode. Kaj kmalu so gejše razvile svoj stil oblačenja in njihove trende so posnemale modne ženske po vseh slojih japonske družbe. Gejše so se začele tudi rangirati, nekatere gejše so še ponujale spolne usluge, medtem ko so druge striktno zabavale svoje goste le z umetnostjo.

Hud udarec so doživele gejše z drugo svetovno vojno, ko je bila ob njenem koncu razglašena vsesplošna mobilizacija na Japonskem in so morali vsi delati na poljih in tovarnah. Gejše so tudi izgubljale ugled, ker so se nekatere prostitutke pretvarjale, da so gejše ob srečanjih z ameriškimi vojaki. Po vojni so se le redke vrnile v distrikte gejš, zavrnile so zahodni vpliv in se vrnile tradicionalnemu načinu življenja in umetnosti, kajti status gejš se je izoblikoval v japonski fevdalni preteklosti in s tem načinom življenja ohranjajo tradicionalne standarde svojega poklica, če želijo ostati gejše.

Nobenega dvoma ni, da so bile v preteklosti mlade gejše deležne tudi prisilnih spolnih odnosov in da so na dražbah prodajali njihovo nedolžnost. Potem, ko je Japonska izgubila II. svetovno vojno so se gejše razselile in njihov ugled je upadel. Z ekonomskim razcvetom Japonske v 60. letih prejšnjega stoletja se je tudi spremenil svet in status gejš. V sodobni Japonski mlade gejše niso prisiljene v seks in spolno življenje je njihova privatna stvar.