GO UP

Ledeniška laguna Jokulsarlon na Islandiji – led je lep

Najlepše arktične scene na Islandiji lahko doživimo v turkizni ledeniški laguni Jokulsarlon. Ob krožni cesti na Islandiji se nahaja laguna Jokulsarlon, ki jo ustvarja ledenik Breidamerkur, ki je del ledenika Vatnajokull. Laguna je začela nastajati v tridesetih letih 20. stoletja. V zadnjih stotih letih ga je globalno segrevanje stalilo in skrajšalo za okoli 5 kilometrov, se pravi, nastaja fjord. Zanimivo, ko so prišli v drugi polovici 9. stoletja na Islandijo Vikingi, je bil ledenik Vatnajokull manjši. Jezero je globoko mestoma tudi 200 metrov. Tukaj se nahaja najnižja točka Islandije, nedaleč stran pa se bohoti njihova najvišja gora Hvannadalshnukur, ki je visok 2110 metrov. Z roba ledenika se lomijo ledene gore, ki se potem talijo po jezeru. Sveže odlomljeni kosi se svetlikajo v modri barvi. Ker led sprva ne vsebuje zračnih mehurčkov odbija modri del sončne svetlobe. Po nekaj dneh pa v led prodre zrak, kar ima za posledico, da se odbija celoten spekter vidne svetlobe in led zažari v beli barvi. Ko se led dovolj razlomi in stali nadaljujejo pot pod mostom naravnost v vode zalivskega toka ob islandski obali.

V laguni lahko občasno opazimo tudi tjulnje, v poletnem času pa veliko arktični čiger in občasno arktičnih gosi, če jih ni ob ledeniški laguni, jih je običajno polno v raznih mlakah v bližini ledeniške lagune.

Po ledeniški laguni se lahko zapeljemo z ladjico, dvoživko. Takšne so uporabljali Američani v Vietnamski vojni. Islandci so jih nekaj kupili. Prav posebno doživetje je vožnja z ladjo – dvoživko po ledeniški laguni, kjer lahko od blizu doživimo modre in bele sklade ledu. Tudi z zodiaki smo se že vozili, v tem primeru se pride še bližje čelu ledenika. Za eno ali drugo doživetje je potrebna pravočasna rezervacija, poleti tudi nekaj tednov vnaprej, to je pač Islandija.

Poleg same lagune je zanimiva tudi obala, kjer Atlantik nameče na obalo večje in manjše kose ledu. Le teh je precej več pozimi. Tudi pozimi je ledeniška laguna nekaj posebnega, tako kot Islandija. Leda je še več, takrat se splača ujeti tudi sončni vzhod in zahod. Na zimskih potovanjih na Islandijo, ko z nami potujejo poleg popotnikov tudi fotografi, lahko slednji preživijo tukaj cel dan. Danes Islandci ponujajo v okolici še ogled ledenih jam, pa vožnjo do vznožja ledenikov s super jeepi, kot jih imenujejo, hojo po ledenikih in še kaj.

Nedaleč stran je nekaj let kasneje kot Jokulsarlon nastala še laguna Fjallsarlon. Sedaj je zgrajen objekt, kjer je tudi restavracija. Tam ponujajo izlete samo z zodiaki. Nas je izlet popolnoma navdušil, saj smo se zapeljali zelo blizu čela ledenika, kjer smo lahko od blizu opazovali razbrazdanost in razčlenjenost ledenika, večje in manjše razpoke… Program poletnega potovanja najdete na povezavi: http://ekopotovanja.com/tour/islandija-potovanje/ in zimskega potovanja: http://ekopotovanja.com/tour/polarni-sij-islandija/